Funeral home

Hautaustoimisto Kangasalla tai missä tahansa muualla Suomessa auttaa silloin, kun suru on suurin. Läheisen hautaaminen ei periaatteessa ole edes mahdollista ilman hautaustoimistoa, sillä arkkua ei saa kuljettaa muussa autossa kuin tarkoitukseen varatussa ruumisautossa – ja sellainen löytyy nimenomaan hautaustoimiston kautta. Omaisten ei tarvitse tietää yhtään mitään hautajaisten tai muistotilaisuuden järjestämisestä, sillä hautaustoimisto osaa auttaa joka vaiheessa – myös silloin, kun korona vaikeuttaa hautajaisten ja muistotilaisuuden järjestämistä.

Hautaustoimisto löytyy usein netin avustuksella

Ei ole sellaista paikkakuntaa, mikä ei kuuluisi jonkin hautaustoimiston toimialueeseen. Isommilla paikkakunnilla hautaustoimistoja voi olla useampiakin. Viranomaiset eivät saa suositella hautaustoimistoja, joten omaisten ensimmäisiä tehtäviä on löytää ja valita sopiva hautaustoimisto. Hautaustoimistot eivät markkinoi itseään kovin näkyvästi (ne eivät sponssaa urheilutapahtumia, mainosta televisiossa tai järjestä avointen ovien päiviä), mutta niiden toimipisteet sijaitsevat usein näkyvillä paikoilla paikkakuntien keskustoissa. Usein samassa liiketilassa toimii kukkakauppa, mistä omaisten on kätevä ostaa arkkulaitteet ynnä muut surujuhlan kukat. Koska hautaustoimistot ovat niin näkyvillä paikoilla, osaa kuka tahansa paikkakuntalainen mainita ainakin jonkin hautaustoimiston.

Hautajaisten järjestäjien ei tänä päivänä tarvitse luottaa pelkkään puskaradioon. Myös hautaustoimistoilla on verkkosivut, joten paikkakunnan hautaustoimisto tai hautaustoimistot löytyvät helposti nopealla Google-haulla. Netistä löytyvät myös hautaustoimiston aukioloajat ja yhteystiedot. Saatat hämmästyä huomatessasi, että moni hautaustoimisto tarjoaa 24/7-neuvontaa, joten vainajan omaiset eivät jää yksin ongelmiensa ja huoliensa avulla – silloinkaan, kun arkun malli pohdituttaa kello kolme aamuyöllä.

Hautajaiset maksetaan kuolinpesän varoista

Kun joku kuolee, syntyy hänen omaisuudestaan kuolinpesä, mikä lakkaa olemasta vasta kaikkien varojen tultua jaetuksi. Vasta siinä vaiheessa kuolinpesä voidaan lakkauttaa.

Ruumisarkku

Hautajaiset on tapana maksaa kuolinpesän varoista. Perilliset voivat jakaa keskenään sen, mitä jää jäljelle hautajaisten ja kaikkien vainajan velkojen maksamisen jälkeen. Joskus jäljelle ei jää mitään, joskus pelkkää velkaa (onneksi velat eivät periydy).

Hautajaisten ja niiden jälkeen pidettävän muistotilaisuuden järjestämisestä vastaa lain mukaan leski sekä vainajan läheisimmät perilliset (usein lapset). Poikkeus tähän sääntöön muodostuu silloin, jos vainaja on nimennyt omien hautajaistensa järjestäjän vielä eläessään. Omaisten tehtävä on helpompi, jos he tietävät, mitä heidän kuollut läheisensä toivoi omilta hautajaisiltaan. Omia hautajaisia koskevista toiveista kannattaakin puhua, tai vielä parempi: kirjoittaa. Muussa tapauksessa omaiset eivät ehkä tiedä, pitäisikö järjestää pienet vaiko suuret ja mahtipontiset hautajaiset, mihin vainaja pitäisi haudata, millaisia kukkia arkulle tulisi hankkia, ja niin edelleen.

Hautaustoimisto voi järjestää vaikka avaimet käteen -hautajaiset

Hautaustoimisto voi järjestää hautajaiset ja muistotilaisuuden vaikka avaimet käteen -pakettina, mutta toki surevia omaisia yleensä kehotetaan osallistumaan hautajaisten ja muistotilaisuuden järjestämiseen, sillä työn touhussa pysymisellä voi olla terapeuttisia vaikutuksia. Avaimet käteen -hautajaiset tarkoittavat sitä, että hautaustoimisto hoitaa kaiken kuolinilmoituksen laatimisesta arkun ja arkunkantajien järjestämiseen, hautapaikan hankkimiseen ja muistotilaisuuden käsiohjelmaan. Hautaustoimisto voi yhteistyökumppaniensa avulla järjestää myös perunkirjoituksen ja perinnönjaon.

Tavallisempaa on, että omaiset järjestävät mahdollisimman paljon itse, ja hautaustoimistolle jää lähinnä vainajan noutaminen ruumishuoneelta, vainajan pukeminen ja arkun toimittaminen kirkkoon. Hautaustoimisto helpottaa omaisten taakkaa usein myös hankkimalla vainajalle hautausluvan.

Hautaustoimistolla on mahdollisuus suositella sopivaa kukkakauppaa, juhlapaikkaa ja pitopalvelua, joten hautaustoimiston väeltä kannattaa kysyä suosituksia näistä asioista. Hautaustoimisto osaa kertoa myös siitä, mistä hautakivi kannattaa tilata – tai mitä kautta vanhaan hautakiveen saadaan uudet tekstit. Hautaustoimisto osaa huolehtia myös siitä, että hauta on kaivettu ajoissa, ja että se peitetään pian maahan laskemisen jälkeen.

Tuhkaus tai arkkuhautaus – lopuksi mennään muistokahveille

Arkku lasketaan hautaan heti kirkossa pidetyn siunaustilaisuuden jälkeen. Tuhkaus tehdään usein vasta siunaustilaisuuden jälkeen, ja omaiset saavat myöhemmin valmiin uurnan krematoriosta. Uurna voidaan haudata vuoden sisällä kuolemasta, tai se voidaan sirotella maa- tai vesialueelle alueen omistajan luvalla. Koska tuhkaus vaatii hyvästien jättämisen uusimista, on niin sanottu suora tuhkaus yleistynyt. Silloin vainaja tuhkataan ensin, ja vasta sitten järjestetään siunaustilaisuus tai ei-kirkolliset hautajaiset.

Muistotilaisuus järjestetään heti ruumiin siunaamisen tai ei-kirkollisen toimituksen jälkeen, eikä sille ole virallista kaavaa. Muistotilaisuuden voi pitää missä tahansa, vaikka vainajan mökillä. Hautaustoimisto osaa auttaa myös persoonallisen muistotilaisuuden järjestämisessä.