Tallinn

Suomalaisyritysten määrä Virossa kasvaa vuosi vuodelta kovalla vauhdilla. Syitä tähän ovat varmastikin läheisyys suomeen ja koulutettu, mutta edullinen henkilökunta. Myös arvonlisävero on Virossa pienempi, kuin Suomessa ja verotus saattaa olla huomattavasti kevyempi, kuin Suomessa toimivilla yrityksillä. Viro tarjoaa suomalaisille yrityksille myös suuret kasvun mahdollisuudet. Tänä päivänä ei ole harvinaista, että suomalaiset nuoret muuttavat töiden perässä Viroon ja he työllistyvätkin erittäin hyvillä palkoilla virolaisiin IT-alan yrityksiin. Nuoria ajaa Viroon myös sen vapaampi elämäntyyli.

Miksi sitten Viro

Moni ihmettelee, miksi suomalaiset perustavat yrityksiään Viroon ja jo olemassa olevat yritykset siirtävät toimintansa Viroon. Viroa pidetään erittäin yrittäjämyönteisenä maana. Siellä kannustetaan yrittäjyyteen ja kannatetaan yrittäjiä eikä lainsäädäntö ole läheskään yhtä tiukka, kuin suomessa. Työkulttuuri on joustavaa ja virolaiset ovatkin tunnettuja yrittäjämyönteisyydestään. Omat etunsa tuovat myös kevyempi verotus ja se, että turhaa byrokratiaa ja lakiviidakkoa ei ole. Tästä syystä myös suomalaisten yritysten tytäryhtiöt ovat yleisesti Virossa. Viron etuina ovat maantieteellinen läheisyys, kulttuuri ja se, että kielemme ovat lähellä toisiaan. Nämä syyt helpottavat suomalaisten yritysten perustamista Viroon. Viroon perustetuissa ja siirretyissä yrityksissä pääpaino on kaupan ja palveluiden aloilla, mutta myös muu yritystoiminta ja matkailu ovat suuressa roolissa suomalaisten yritysten perustamiseen Virossa. Liikenne on myös yksi suosittu toimiala, jota suomalaiset hoitavat Viroon perustettujen yritystensä kautta. Virossa toimiikin noin 6000 suomalaisten omistamaa yritystä.

Suomalaisyritykset Virossa

Mitään valmista listaa suomalaisista yrityksistä Virossa ei ole helposti löydettävissä. Yksi tunnetuimmista yrityksistä on kuitenkin Valio, jolla on tytäryhtiö Virossa. Suomalaisyritys Joutsen toimii Suomen lisäksi myös Virossa. Venevalmistaja Finngulf on myös siirtänyt veneiden valmistuksensa Viroon. Yrityksellä ei kuitenkaan mennyt hyvin Virossa vaan se ajautui konkurssiin ja veneiden valmistus siirtyi virolaisomistukseen. Pelkkä yrityksen omistaminen ei siirrä esimerkiksi yrityksen verotusta Viroon, vaan yrittäjän tulee asua virossa tai yrityksen liiketoiminta täytyy tapahtua Virossa. Monet suomalaiset kauneusalan yrittäjät ovat siirtäneet liiketoimintansa Viroon juuri kevyemmän verotuksen ja kannustavamman ilmapiirin perässä. Erilaiset tuotteiden valmistusta tekevät yritykset ovat myös siirtäneet toimintansa Viroon. Tähän ei ole ollut syynä edullinen työvoima, vaan yksinkertaisuudessaan se, että Suomessa on hankala saada aloille työvoimaa ja Virossa taas on saatavilla paljon ammattitaitoista ja osaavaa työvoimaa. Valmistusyritykset, kuten huonekalujen valmistajat ovat siirtyneet Viroon esimerkiksi siksi, että Virosta on huomattavasti paremmat kuljetusyhteydet muualle Eurooppaan, kuin esimerkiksi Suomesta. Virossa on myös lukuisia it-yrityksiä sekä metalliteollisuuteen keskittyviä yrityksiä. Veroetuja hakevat trading-yhtiöt ovat myös alkaneet siirtää toimintojaan Viroon.

Verotus

Virossa verotus suosii yrittäjiä, onpa kyseessä sitten iso tai pieni yritys. Verotus on yksinkertaista ja helppoa ja jos yritys ei nosta voittojaan, vaan jättää ne yrityksen kasvattamiseen, ei yrityksen tarvitse maksaa veroja tuosta osasta ollenkaan. Osinkoverotus on myös huomattavasti kevyenpää, kuin Suomessa. Yrityksen perustaminen Viroon on helppoa, mutta siinä kannattaa käyttää apunaan Viron lainsäädännön ja verotuksen tuntevaa henkilöä ettei ikäviä yllätyksiä pääse syntymään.

Yrityksen perustaminen Viroon

Tiimi

Jos olet aikeissa perustaa yrityksesi Viroon, ota ensin huolella selvää yrityksen perustamiseen liittyvistä asioista. Ne eivät ole monimutkaisia, mutta on oman etusi mukaista, että selvität asiat nimenomaan etukäteen. Yrityksen perustamisen voi tehdä sähköisesti, mutta se on tehtävä Viron kielellä. Apuna kannattaa käyttää vaikkapa Virolaista kirjanpitäjää, joka hallitsee suomalaisten perustamien yritysten lainsäädännön Virossa. Perusta yritys Viroon, jos koet, että liiketoimintasi pyörittäminen on helpompaa siellä. Muista myös samaan aikaan se, että jos yritys toimii Suomessa tai asut itse pysyvästi Suomessa, olet verovelvollinen Suomeen, etkä pääse hyötymään Viron veroeduista.

Viro on erittäin yrittäjäystävällinen maa ja siellä kannustetaankin yrittäjyyteen. Suomalaisten yritysten osuus kasvaa jatkuvasti Virossa. Perustaessasi yritystä Viroon, hanki apua ja ota selvää asioista niin tulet onnistumaan hyvin. Etsi hyvät yhteistyökumppanit, jolloin saat hyvin apua Virossa. Virolaiset ovat ystävällistä ja avuliasta kansaa ja kun hoidat yrityksesi asiat huolella, tulet säästämään huomattavan paljon rahaa sillä, että yrityksesi toimii Suomen sijaan Virossa. Vaikka ilmoitusasiat täytyykin hoitaa viron kielellä, hoituvat ne kätevästi hyvän ja asiantuntevan kirjanpitäjän avulla. Sitten vain toteuttamaan hyvää liikeideaa Viroon!