Matkailija

Esimerkiksi kouluttajat, johtajat, tarkastajat ja suunnittelijat joutuvat usein matkustamaan töiden takia. Työ saattaa viedä toiselle puolelle Suomea, toiseen päähän Eurooppaa tai vaikka Afrikkaan asti. Lue vinkit siihen, miten jaksaa jatkuvaa matkustelua!

Muista sopia työssä matkustamisen korvaamisesta

Matkustusajan korvaaminen on kaksipiippuinen juttu. Toisaalta, matkustamiseen käytetty aika ei lähtökohtaisesti ole työaikalain mukaista työaikaa – ja toisaalta työnantaja ei voi edellyttää työntekijän matkustavan työasioissa vapaa-ajallaan. Matka-ajasta voidaan maksaa korvauksia työehtosopimusten tai työpaikkakohtaisten sopimusten perusteella. Eri aloilla ja eri yrityksissä onkin todella suuria vaihteluita matka-ajan korvaamisen suhteen!

Jos työaikalaki ja työehtosopimus eivät anna selkeitä ohjeita, tulee säännöistä sopia itse työnantajan kanssa. Matka-ajan korvaamisessa ei ole kysymys vain rahasta vaan myös siitä, että vähäisen vapaa-ajan käyttäminen matkustamiseen alkaa kuormittaa.

Varsinkin korkeakoulutetut joutuvat matkustamaan omalla ajallaan ilman korvausta. 63 prosentilla johtajista työajan ulkopuolista matka-aikaa ei korvata. Asiantuntijatehtävissä luku on 55 prosenttia, ja muissa kuin asiantuntija- ja johtotehtävissä työskentelevillä korkeakoulutetuilla se on 42 prosenttia.

Näillä vinkeillä jaksat reissutöissä

Näillä vinkeillä jaksat alituista matkustamista ja saat mahdollisimman paljon irti työmatkoista!

Suosi junaa ja muuta joukkoliikennettä

Ajaminen on rasittavaa. Väsyneenä tarkkaavaisuuskin heikkenee. Jos mahdollista, suosi joukkoliikennettä – se on myös ekoteko. Matkalla voit nukkua, tehdä töitä tai valmistautua työtehtäviin henkisesti. Aamun ensimmäisen bussin sijaan harkitse edellisenä iltana lähtevää vuoroa ja hotellimajoitusta.

Hotellilla on väliä

Hotellin ei tarvitse olla kallis ollakseen hyvä. Rauhallinen sijainti, siisteys ja perusmukavuuksien tarjoaminen riittää usein. Jos aamulla on aikainen lento, kannattaa valita mahdollisimman lähellä lentokenttää sijaitseva hotelli. Silloin sijainti ei välttämättä ole kovin rauhallinen, joten varaudu korvatulpilla.

Jos rentoudut parhaiten uimalla tai saunomalla, tarkasta jo hotellivarausta tehdessäsi, tarjoaako majoituspaikka nämä mukavuudet. Työmatkalaisille tärkeitä mukavuuksia ovat hyvä ja tarpeeksi aikaisin aloittava aamiaistarjoilu, wifi-yhteys ja huoneessa olevat silitystarvikkeet. Myös vedenkeitin ja tallelokero ovat työmatkalaisille tärkeitä mukavuuksia. Kuumissa maissa tarvitset ilmastointia voidaksesi nukkua.’

Johtajien on huomattu valitsevan hieman hienompia hotelleita ja huoneita, esimerkiksi infrapunasaunalla varustettuja.

Pitkälle työmatkalle sopii parhaiten kalustettu asunto. Mikä on kalustettu asunto? Se on joko yksityisen henkilön tai yrityksen vuokraama asunto, missä on kaikki elämisen kannalta välttämättömät huonekalut, astiat ja kodinkoneet. Sellaiseen on kätevä perustaa väliaikainen kotitoimisto, ja pyykki- sekä ruokahuolto helpottuvat.

Pidä kiinni rutiineista

Aivot rakastavat haasteita ja rutiineista poikkeamista, kun taas keholle rutiinit ovat tärkeitä. Vaikka olet matkalla, pidä mahdollisuuksien mukaan kiinni ateria- ja nukkumisrytmistäsi, ja käytä vaikka hotellin kuntosalia liikkumiseen. Kofeiini- ja sokeritankkaus piristää vain hetkeksi, ja sitten saattaa iskeä väsymys.

Hyvässä lykyssä saat illan vapaaksi. Googleta paikkakunnan tapahtumia – ties vaikka pääsisit tansseihin, teatteriin tai puistojumppaan.

Mitä pakata mukaan työmatkalle?

Matkalaukku

Työmatkalaisen kannattaa pakata mukaan muutakin kuin passi ja hammasharja. Tee lista, mitä voit käyttää aina reissuun valmistautuessasi. Kirjoita listaan kaikki töiden, hygienian, terveyden ja vapaa-ajan takia tarvitsemasi välttämättömyydet. Työt vaatinevat läppärin ja sen latausjohdon pakkaamista. Hygieniatuotteiden ja esimerkiksi lääkkeiden määrä on yksilöllinen. Muista pakata lääkkeiden reseptit mukaan lääkelaukkuun.

Työvaatteiden lisäksi saatat tarvita edustusvaatteita illallisille ja muihin muodollisiin asiakastapaamisiin. Venäjällä on tapana kutsua liikekumppanit omaan kotiin, jolloin sinun odotetaan tuovan lahjoja mukanasi. Myös Japanissa ja Kiinassa liikelahjat ovat tärkeitä, joten ota mukaan sopivia tuotteita – esimerkiksi paikallisia käsitöitä ja suomalaisia herkkuja.

Jakku tai pikkutakki ei sovi iltakävelylle. Ota mukaan myös ulkoiluvaatteet ja oloasuja, ehkäpä uima-asukin. Joogaaja ottaa mukaan matkajoogamaton ja trikoot, joiden avulla voi joogata missä ja milloin tahansa.

Pitkille lento- ja junamatkoille tarvitaan niskatyyny, välipalaa, lukemista ja ehkäpä myös vastamelukuulokkeet, joiden avulla voi estää häiriöäänet. Hyviä välipaloja, joita voi viedä lentokoneeseenkin, ovat pähkinät ja välipalapatukat. Lentomatkustaja tarvitsee myös lentosukat.

Monet asiat voi ostaa paikan päältä, kuten pistorasioiden adapterit tai vaikkapa aurinkorasvat. Kunhan sinulla on mukanasi kaikki, mitä tarvitset matkan aikana, ensimmäisenä iltana ja ensimmäisenä aamuna, olet jo pitkällä. Ensimmäisenä iltana saatat olla niin väsynyt, ettet jaksa lähteä ostoksille (jos kaupat ovat edes auki), kun taas aamulla voi olla kiire.