Yrityksen perustaminen Suomessa on helppoa, mutta toimivan liikeidean keksiminen ei. Voi mennä pitkään, ennen kuin yritys on kannattava. Varaudu siihen, että menot ylittävät tulot ainakin koko ensimmäisen vuoden ajan. Jos sinulla on liikeidea, mihin uskot, voit hakea yritykselle perustamistukea tai starttirahaa. Parhaassa tapauksessa löydät jonkun bisnesenkelin, joka jakaa uskosi yrityksesi menestykseen, ja sijoittaa siihen rahaa. Myös joukkorahoituksen kautta voit saada rahaa firman perustamiseen ja hankalista ensimmäisistä kuukausista selviämiseen.

Liikeideaa ja liiketoimintasuunnitelmaa kannattaa hioa

Liikeideaa ja liiketoimintasuunnitelmaa kannattaa hioa ja jalostaa. Jos mahdollista, testaa liikeideaa käytännössä. Sitä voi testata esimerkiksi tarjoamalla palvelua osa-aikaisesti jonkin laskutuspalvelun kautta. Tällainen kevytyrittäjyys sopii oman työn ohella tehtäväksi, ja myös työtön voi toimia kevytyrittäjänä. Kevytyrittäjänä saamaasi kokemusta ja palautetta voi käyttää bisnesidean kehittämiseen.

Kirjaa liikeideasi paperille (tai tiedostoon). Laita ylös, mitä myyt, ja keitä ovat asiakkaasi. Pohdi myös sitä, miten asiakkaat tavoitetaan, ja mikä on kilpailuetusi (eli miten erotut kilpailijoistasi). Jäsentele myös se, mitä tarvitset palvelun tai tuotteen tarjoamiseen, ja tarvitsetko lisäkoulutusta, työntekijöitä, yhteistyökumppaneita tai esimerkiksi rahoitusta. Tee myös kannattavuuslaskelmia arvioitujen menojen ja tulojen pohjalta.

Kannattavuuslaskelma kuuluu liiketoimintasuunnitelmaan, mitä tarvitset yritystukia, starttirahaa tai yritysrahoitusta hakiessasi. Liiketoimintasuunnitelmassa käydään läpi myös muut edellä esitellyt asiat, mutta hyvin jäsennellyssä muodossa. Usein mukana pitää olla myös tulosbudjetti ja rahoitus- sekä myyntilaskelma. Valmiita liikesuunnitelmapohjia löytää netistä hakemalla.

Käytännön asiat voi tehdä etänä

Bisness idea

Monet yrityksen perustamiseen liittyvät käytännön asiat voi tehdä etänä, ja nopeimmillaan yhdessä päivässä. Kun olet valmis liikeideasi ja liiketoimintasuunnitelmasi kanssa, valitse yritysmuoto ja yrityksen nimi. Selvitä myös se, tarvitseeko yritys lupaa. Tarkasta esimerkiksi Yritys-Suomen sivuilta, mitkä toimialat ovat luvanvaraisia. Luvat voidaan kuitenkin myöntää vasta, kun yritys on rekisteröity ja sillä on Y-tunnus. Muista, että yritystä ei saa rekisteröidä ennen kuin TE-toimisto on antanut päätöksen starttirahasta (jos haet starttirahaa).

Perustamisasiakirjapohjat löytyvät netistä, ja ne täyttää muutamassa minuutissa. Lähetä perustamisasiakirjat kaupparekisteriin, ja ilmoittaudu kaikkiin tarpeellisiin Verohallinnon rekistereihin. Ainakin ennakkoperintärekisteriin ja arvonlisäverorekisteriin tulee ilmoittautua, tarvittaessa myös työnantajarekisteriin. Tarkemmat ohjeet asiakirjojen täyttämiseen ja lähettämiseen sekä perustamiseen liittyvien maksujen maksamiseen löytyvät Yritys- ja yhteisötietojärjestelmän eli YTJ:n verkkosivuilta.

Sitten onkin aika etsiä sopiva liiketila, ostaa kaikki tarvittavat koneet ja laitteet sekä hakea mahdollista rahoitusta! Toiminimen yhdenkertaisen kirjanpidon voi hoitaa itse, jos siihen löytyy aikaa ja osaamista. Kahdenkertainen kirjanpito, mitä vaaditaan muun muassa kommandiittiyhtiöiltä, on paljon vaikeampaa. Parasta on ottaa asiantunteva tilitoimisto mukaan heti alusta pitäen. Nooga on sähköinen tilitoimisto, joka ottaa vastaan älypuhelimella kuvattuja kuitteja – helppoa ja nopeaa! Digitaalista kirjanpitoa tarjoavan tilitoimiston kanssa voit hoitaa kaikki asiat etänä.

Starttiraha auttaa alkuun

Oma rahankäyttö muuttuu melko varmasti yrityksen perustamisen myötä, voihan mennä kuukausia, ennen kuin voit maksaa itsellesi palkkaa. Starttirahaa voi saada yksi tai kaksi kuuden kuukauden jaksoa. Se on henkilökohtaista ja veronalaista tukea, millä yrittäjän on tarkoitus pärjätä alkuvaikeuksien yli. Starttirahan suuruus on vain noin 700 euroa kuussa, joten sillä ei paljoa juhlita. Starttirahan ehtoja ovat, että tulevan yritystoiminnan tulee olla jatkuvaa ja päätoimista, ja että hakijalla on riittävät valmiudet perustaa kyseinen yritys. Starttirahaa ei saa myöskään silloin, jos yritystoiminta vaikuttaa antavan heti kohtuullisen toimeentulon, hakija saa muuta tuloa (esimerkiksi opintotukea) tai hänellä on maksuhäiriöitä.

Sitten vain mainostamaan!

Starttiraha ja mahdollinen rahoitus haettu, rekisteröinnit tehty ja perustusasiakirjat laadittu sekä liiketila vuokrattu – mitä seuraavaksi? No tietenkin asiakkaiden etsimistä! Asiakkaat eivät löydä yritystäsi, ellet mainosta sitä. Menestyksen avaimet eivät aina löydy digitaalisesta markkinoinnista. Jos tarjoat esimerkiksi ikäihmisille suunnattuja palveluita, kannattaa muistaa myös perinteinen markkinointi, eli esimerkiksi kaupan ilmoitustaulut ja paikallislehdessä julkaistavat ilmoitukset. Toki monet ikäihmisetkin käyttävät nettiä. Koska myös vanhempien ja isovanhempien kotona teetetystä siivouksesta saa kotitalousvähennystä, saattavat ikäihmisten kotisiivouspalveluita etsiä heidän itsensä sijaan heidän lapsensa tai lapsenlapsensa. Nämä aloittavat sopivan yrityksen etsimisen hyvin todennäköisesti Google-haulla, joten kannattaa panostaa hakukonenäkyvyyteen sekä myyviin verkkosivuihin. Kaikki digitaalisen markkinoinnin palvelut voi ulkoistaa, jos aika tuntuu loppuvan kesken.