Kotitoimisto

Monilla toimialoilla ei tarvita erillistä työtilaa, vaan yrityksen juoksevat asiat voi hoitaa kotitoimistosta käsin. Toimistotilan vuokra olisi silloin turha kuluerä. Moni valitsee silti vuokrata työhuoneen tai työpisteen jostain coworking-tilasta. 

Syitä sille, että konsultti, sisällöntuottaja tai vaikkapa graafinen suunnittelija haluaa työskennellä jossain muualla kuin kotona, on monia. Osa pelkää töiden tuomista kotiin. Alkaisiko kotona olo ahdistaa, kun koti (tai osa kodista) muuttuisi työpaikaksi? Töihin lähteminen ja töistä tuleminen ovat siirtymäriittejä, joita moni kaipaa voidakseen aamulla orientoitua töihinsä – ja voidakseen illalla päästää niistä irti. Kotona työskennellessä raja töiden ja vapaa-ajan välillä ei olisi niin selkeä.

Osa taas ei usko voivansa keskittyä kunnolla, jos tekee töitä kotoa käsin. Pyykit, tiskit, vierashuoneen tapetointi ja kissan rapsuttaminen saattavat houkutella enemmän kuin töiden teko. Myös muut perheenjäsenet saattaisivat häiritä töiden tekemistä. Malttaisivatko koulusta tulleet lapset tai esimerkiksi työtön puoliso pysytellä pois työhuoneesta? 

Mikäli tunnet itsesi ja uskot hallitsevasi ajankäyttösi, kannattaa harkita kotitoimiston perustamista. Se on aika helppoa, sillä kotitoimiston voi perustaa vaikka olohuoneen nurkkaan – uusi työtuoli saattaa riittää alkuinvestoinniksi. Myös muut kuin yrittäjät tarvitsevat kotitoimistoa. Etätyöt ovat uusi trendi, joten voi olla, että sinunkin työpaikallasi kannustetaan tekemään töitä etänä. Ehkä sinulla on metsäomaisuutta, sijoitusasuntoja tai osakesalkku, joiden hoitaminen vaatii paljon paperitöitä? Silloinkin kotitoimisto mappeineen, läppäreineen ja skannereineen on tarpeen.

Näin aloitat kotitoimiston perustamisen

Vaikka sinulla ei olisi omaa työhuonetta, voit perustaa ergonomisen kotitoimiston. Työpöydän ja työtuolin saa mahtumaan esimerkiksi olohuoneen nurkkaan tai joissain tapauksissa jopa portaiden alle. Kylmän ullakon voi eristää ja pinnoittaa, jolloin saat tilaa vaikka useammalle toimipisteelle tai esimerkiksi vierashuoneelle – tosin tällainen remontti ei ole ihan muutamalla satasella tehtävissä.

Kotitoimisto mahtuu pieneenkin tilaan, kun valitset kevyitä ja nerokkaasti suunniteltuja kalusteita. Ikea tunnetaan juuri tällaisista huonekaluista, joten työpöydän etsiminen kannattaa aloittaa sieltä. Edullinen ja kevyt, mutta tukeva työpöytä tarvitsee parikseen ergonomisen työtuolin. Voit rajata työpisteen omaksi kokonaisuudekseen isolla matolla. Tällainen rajaus on usein toimivampi kuin pystyasentoon tuleva sermi, mikä saattaisi aiheuttaa ahtauden tuntua pienessä tilassa.

Mieti, mitä kaikkea tarvitset töitä tehdessäsi, ja hanki säilytyskalusteita sen mukaan. Jos tarvitset paljon tulostinta, varmista, että sen käyttöönotto on mahdollisimman helppoa. Et varmastikaan halua ottaa sitä kaapista monta kertaa päivässä, vaan sen on parempi olla käyttövalmiina esimerkiksi lipaston tai TV-tason päällä. 

Miten paljon tarvitset papereita? Hanki mappeja tai esimerkiksi lehtikansioita sen mukaan. Mapit voivat olla kirjahyllyssä, arkistokaapissa tai seinähyllyllä. Samanväriset mapit rauhoittavat työhuoneen yleisilmeen. Muistilaput kannattaa koostaa seinälle nostettavaan muistitauluun, eikä liimata niitä ympäri työhuonetta. 

Muista myös kynäteline ja paperiroskakori. Jos työssä syntyy monenlaista jätettä, laita hedelmä- tai paperipusseja roikkumaan roskiksen reunoista pyykkipojilla. Näin voit lajitella jätteet omiin pusseihinsa sitä mukaa, kun niitä syntyy. 

Kotitoimiston viihtyvyyttä voi lisätä ilmaa puhdistavilla viherkasveilla, mieleisillä sisustusesineillä tai rakkailla valokuvilla. Yrittäjä kokee joskus toivottomuuden hetkiä, joten niihin voi varautua ottamalla esille jonkun jo saavutettua tai vielä edessä olevaa tavoitetta koskevan kuvan.  

Halutessasi voit ottaa sisustussuunnittelijan tai feng shui -asiantuntijan avuksi toimivan ja viihtyisän kotitoimiston suunnitteluun!

Miten valita tarpeeksi ergonomiset kalusteet?

Pyydä tarvittaessa apua kotitoimiston kalusteita ja valaisimia valitessasi. Jos kalusteet eivät ole tarpeeksi ergonomisia, saattavat selkäsi, hartiasi tai ranteesi kipeytyä. Valaistuskin vaikuttaa suuresti työssä jaksamiseen. 

Ergonominen työasento

Paras työpöytä on säädettävä seisomapöytä. Istua saisi korkeintaan 10 minuutin pätkissä, sillä liika istuminen johtaa ylipainoon, diabetekseen ja sydän- sekä verisuonitauteihin. Seiso, kävele ja venyttele, ja istu mahdollisimman vähän.

Istumista vaativia hetkiä varten kotitoimistoon tarvitaan säädettävä työtuoli, mikä tukee hyvin ristiselkää. Jalojen tulisi yltää lattiaan (tai korokkeelle), ja käsien laskeutua pöydälle 90 asteen kulmassa. Pyri välttämään turhaa kurkottelua, mikä rasittaa käsiä ja hartioita. Hanki tarvittaessa rullahiiri – varsinkin, jos sinulla on ollut jännetuppitulehduksia. 

Näytönkin kirkkaus kannattaa ottaa huomioon, sillä liian kirkas näyttö rasittaa silmiä – samoin se, että näyttö on sopivan matkan päässä silmistä. Panosta työhuoneen valaistukseen, sillä optimaalinen valaistus vaikuttaa sekä työtehoon että työhyvinvointiin.